Arbetsförmedlingen får ökat anslag de kommande åren för att underlätta den fortsatta omstöpningen av myndigheten. Det meddelade finansminister Magdalena Andersson, S, på en presskonferens idag.
Bild: Linus Hellerstedt
Arbetsförmedlingen får ökat anslag de kommande åren för att underlätta den fortsatta omstöpningen av myndigheten. Det meddelade finansminister Magdalena Andersson, S, på en presskonferens idag.

Arbetsförmedlingens omstöpning fortsätter

STATSBUDGETEN2019-09-18

Arbetsförmedlingen får som tidigare aviserats extra tillskott i statsbudgeten för nästa år. Men det betyder inte nödvändigtvis att nedlagda lokalkontor återuppstår. ”Däremot har regeringen varit väldigt tydlig gentemot Arbetsförmedlingen om att det måste finnas möjligheter till god service i hela landet”, säger finansminister Magdalena Andersson, S, till Publikt.

Redan i går presenterade Magdalena Andersson och den nytillträdda arbetsmarknadsministern Eva Nordmark, S, en budgetförstärkning som ska underlätta Arbetsförmedlingens pågående omstöpning.

Den innebär 350 miljoner kronor i ökade förvaltningsanslag 2021 och 150 miljoner kronor 2022. Arbetsförmedlingen får även medel för att öka antalet deltagare i upphandlade matchningstjänster – ytterligare 193 miljoner för 2020, 348 miljoner under 2021 och 427 miljoner för 2022.

ST välkomnar att Arbetsförmedlingen nu får mer resurser, men kritiserar storleken på anslagsökningen.

”Pengarna räcker inte. De kommer till exempel inte att rädda kvar något av de 132 kontor som ska läggas ner. Hela det här året har vi sett hur arbetslösheten har ökat”, kommenterar STs förbundsordförande Britta Lejon i ett pressmeddelande.

Magdalena Andersson påpekar att det är myndigheten som beslutar om var lokalkontoren ska finnas.

– Däremot har regeringen varit väldigt tydlig gentemot Arbetsförmedlingen om att det måste finnas möjligheter till god service i hela landet. Både för dem som är arbetssökande och arbetslösa men också för arbetsgivare, säger finansministern till Publikt på dagens pressträff om budgetpropositionen.

Enligt finansministern kommer Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg och arbetsmarknadsminister Eva Nordmark att träffas inom de närmaste dagarna.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA