Kraftig tillväxt för Statens servicecenter

STATENS SERVICECENTER2019-09-18
Statens servicecenter, SSC, hör till statsbudgetens vinnare med ett tillskott på närmare 140 miljoner kronor. I det ingår resurser för fyra nya servicekontor, men generaldirektören Thomas Pålsson räknar med att det blir fler.

Som Publikt har rapporterat har regeringen beslutat att Statens servicecenter ska inrätta servicekontor i Storuman, Åsele, Vansbro och Torsby. Statens servicecenter tog i somras över ansvaret för de servicekontor som dittills drivits av Försäkringskassan, Skatteverket och Pensionsmyndigheten. Ekonomiskt har det varit en tuff första tid, säger SSCs generaldirektör Thomas Pålsson.

– Nästa år blir det en bättre budget. Och det är klart att det blir fler kontor, antingen på vårt initiativ eller regeringens.

Samtidigt skriver regeringen i budgetpropositionen att SSC behöver utveckla kvaliteten i den ekonomiadministration som man sköter åt många andra myndigheter.

Regeringen konstaterar också att de anslutna myndigheterna har ett fortsatt behov av att behålla egna resurser för kvalitetssäkring. Det minskar besparingspotentialen för staten som helhet av gemensam ekonomiadministration, sägs det i budgetförslaget.  

En kritik som myndigheter har riktat mot Statens servicecenter gäller höga avgifter. Enligt Mattias Åsander, divisionschef på SSCs myndighetsservice, har avgifterna inte höjts på åtminstone tre år. Regeringen skriver dock i budgetpropositionen att man avser att se över vilka åtgärder som kan vidtas för att hålla tillbaka kostnadsutvecklingen för avgifterna, särskilt för mindre myndigheter.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.