Migrationsdomstolar behöver 400 jurister

DOMSTOLAR2016-03-03

Migrationsdomstolarna behöver nyanställa 100 nya domare och 300 övriga jurister för att klara asylmålen. Det framgår av Domstolsverkets budgetunderlag till regeringen.

Domstolsverket begär drygt 1,7 miljarder kronor av regeringen de närmaste tre åren för att klara av att hantera asylmålen, som beräknas öka kraftigt. Det framgår av myndighetens budgetunderlag till regeringen, uppger Ekot:

”Vi skulle i princip behöva fördubbla personalstyrkan på migrationsområdet och det kan väl vara ett 100-tal domare på sikt”, säger generaldirektör Martin Holmgren till radion.

Men Martin Holmgren ser stora svårigheter att rekrytera de jurister som behövs:

”Det är inte rimligt att tro att vi ska kunna nyrekrytera domare för att möta denna måltillströmning utan vi måste hitta på andra sätt också. Det handlar om att få domstolarna att samarbeta mer, att de lånar personal att man flyttar personal mellan domstolarna”, säger han till Ekot.

Martin Holmgren är säger att han är öppen för att också kalla in pensionerade domare för att lösa personalbristen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA