Migrationsverket begär att anställd avskedas

MIGRATIONSVERKET2019-02-05

En anställd på Migrationsverket har kopplat upp sin hemdator mot arbetsdatorn med otillåten programvara och misskött sina arbetstider. Medarbetaren hade tillgång till olika it-system och har därmed äventyrat myndighetens it-säkerhet, skriver Migrationsverket i anmälan till personalansvarsnämnden och begär att personen avskedas.

I september fick Migrationsverket in ett tips från en anonym anmälare att en medarbetare med en säkerhetsklassad anställning installerat en otillåten programvara i sin hemdator för att kunna logga in i myndighetens system på distans och därmed kunna jobba hemifrån. Enligt tipsaren skulle hen också spela mobilspel på jobbet och missköta sina arbetstider.

Medarbetaren har under utredningen medgett att hen har kopplat upp sig mot sin arbetsdator från sin privata dator. Enligt utredningen kan ett sådant förfarande innebära stora säkerhetsrisker och strider mot föreskrifterna i Migrationsverkets säkerhetshandbok. Av anmälan till personalansvarsnämnden framgår att det kan öppna för att någon annan kan placera så kallade ”bakdörrar” in i it-systemen och ge åtkomst till eller orsaka skada på myndighetens it-infrastruktur och handläggningsinformation.

Nu kräver myndigheten att medarbetaren skiljs från sin anställning därför att hens ”agerande är av sådan art, grovt vårdslöst och ohederligt handlande riktat mot arbetsgivaren och som inte ska behöva tålas i något rättsförhållande”. Enligt anmälan till personalansvarsnämnden har den anställde helt förbrukat arbetsgivarens förtroende.

Dessutom anmäler Migrationsverket två andra anställda som ska ha fuskat med sina arbetstider under jul- och nyårshelgen. Båda har gått hem tidigare än i schemat angiven tid, men ändå redovisat full arbetstid till arbetsgivaren, genom att en arbetskamrat ”stämplat ut” dem i systemet. Myndigheten begär att de blir föremål för disciplinär påföljd för sina förseelser.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA