Migrationsverket får minskade anslag

STATSBUDGETEN2017-09-20
Regeringens anslag till Migrationsverket minskar med nära 600 miljoner kronor nästa år till följd av minskad inströmning av asylsökande. Året därefter räknar regeringen med en minskning på över en miljard kronor.

Migrationsverket har i år ett anslag på 5,9 miljarder kronor, inräknat de extrapengar som avsattes i tilläggsbudgeten för 2017. Om två år blir nivån 4,2 miljarder kronor, enligt regeringens beräkningar.

Orsaken är den minskade migrationen till Sverige. För nästa års anslag har regeringen utgått från Migrationsverkets egen bedömning att 27 000 asylsökande kommer hit.

I budgetpropositionen sägs att det är viktigt med rättssäkerhet, ordning och reda i asylprocessen och att de som får avslag på sin asylansökan ska lämna landet. I anslaget är därför beräknat att Migrationsverket använder mer pengar till förvarsplatser.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.