Bild: Tomislav Stjepic

Migrationsverket lämnar Visby och Borlänge

MIGRATIONSVERKET2020-12-04

Migrationsverket tänker lämna också Visby och Borlänge, enligt ett pressmeddelande. Anledningen är den fortsatta minskningen av antalet asylsökande.

Antalet personer som söker asyl i Sverige har minskat successivt de senaste åren, konstaterar Migrationsverket i pressmeddelandet. Det innebär att färre asylsökande behöver hjälp med boende, vilket i sin tur minskar behovet av Migrationsverkets lokala närvaro runt om i Sverige. Därför planerar nu myndigheten att avveckla också kontoren i Borlänge och Visby.

Migrationsverket har sedan tidigare beslutat att lägga ner kontoren i Mariestad, Borås, Jönköping och Högsby under 2021. Enligt pressmeddelandet ska också kontoren i Visby och Borlänge stängas under nästa år. Planen är att alla tillfälliga boendeplatser för asylsökande i Dalarnas län ska avvecklas under 2021. På Gotland är boendeplatserna redan avvecklade.

”Det är väl fungerande verksamhet med kompetenta medarbetare i både Borlänge och Visby, och det är naturligtvis ett tungt besked för våra medarbetare som arbetar där”, kommenterar regionchef Veronika Lindstrand Kant beslutet.

I Borlänge finns i dag en mottagningsenhet och ett kontaktcenter. I Visby finns en enhet som främst arbetar med handläggning av arbetstillståndsärenden. Totalt arbetar cirka 80 medarbetare på de två orterna. Under december kommer en omställningsprocess att inledas med förhandlingar och eventuella beslut om omplaceringar och andra åtgärder.

”Först efter det kan vi säga något om hur många som riskerar bli uppsagda”, konstaterar Veronika Lindstrand Kant i pressmeddelandet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA