Migra­tions­verket varslar 172 om uppsäg­ning

MIGRATIONSVERKET2020-10-09

Migrationsverket varslade på torsdagen formellt om uppsägning av 172 anställda. Enligt myndigheten är det en fortsatt anpassning av verksamheten till ett minskat antal asylsökande och ett förändrat uppdrag.

Migrationsverkets varsel påverkar enligt ett pressmeddelande fem län och berör både operativ verksamhet och huvudkontorets avdelningar. Varslet gäller inte enskilda medarbetare utan ska ses som en indikation till Arbetsförmedlingen om behovet av personalminskning så att myndigheten är beredd på att det kan behövas stödinsatser.

”Antalet som söker asyl har stadigt minskat sedan 2016 och ser ut att fortsatt minska. En naturlig effekt av detta blir då att myndigheten har ett fortsatt behov av att minska på verksamheten”, konstaterar Annette Bäcklund, ordförande i Migrationsverkets omställningsråd, i pressmeddelandet.

Tidigare i år sa Migrationsverket upp ett 80-tal medarbetare på grund av arbetsbrist. I september beslutades att lägga ned myndighetens verksamhet i Jönköping, Borås, Mariestad och Högsby. Det nu lagda varslet berör i första hand dessa orter, men även Migrationsverkets verksamhet i Norrköping och Malmö berörs.

Nu påbörjas centrala förhandlingar med arbetstagarorganisationerna. Naturlig personalomsättning, omplaceringar och andra faktorer kan enligt myndigheten påverka antalet som slutligen sägs upp. Förhandlingarna beräknas vara avslutade i mitten av december.

Så fördelas varslen

Gävle 7

Högsby 20

Jönköping 61

Malmö 43

Mariestad 12

Norrköping 29

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA