Migra­tions­verket varslar 172 om uppsäg­ning

MIGRATIONSVERKET2020-10-09
Migrationsverket varslade på torsdagen formellt om uppsägning av 172 anställda. Enligt myndigheten är det en fortsatt anpassning av verksamheten till ett minskat antal asylsökande och ett förändrat uppdrag.

Migrationsverkets varsel påverkar enligt ett pressmeddelande fem län och berör både operativ verksamhet och huvudkontorets avdelningar. Varslet gäller inte enskilda medarbetare utan ska ses som en indikation till Arbetsförmedlingen om behovet av personalminskning så att myndigheten är beredd på att det kan behövas stödinsatser.

”Antalet som söker asyl har stadigt minskat sedan 2016 och ser ut att fortsatt minska. En naturlig effekt av detta blir då att myndigheten har ett fortsatt behov av att minska på verksamheten”, konstaterar Annette Bäcklund, ordförande i Migrationsverkets omställningsråd, i pressmeddelandet.

Tidigare i år sa Migrationsverket upp ett 80-tal medarbetare på grund av arbetsbrist. I september beslutades att lägga ned myndighetens verksamhet i Jönköping, Borås, Mariestad och Högsby. Det nu lagda varslet berör i första hand dessa orter, men även Migrationsverkets verksamhet i Norrköping och Malmö berörs.

Nu påbörjas centrala förhandlingar med arbetstagarorganisationerna. Naturlig personalomsättning, omplaceringar och andra faktorer kan enligt myndigheten påverka antalet som slutligen sägs upp. Förhandlingarna beräknas vara avslutade i mitten av december.

Så fördelas varslen

Gävle 7

Högsby 20

Jönköping 61

Malmö 43

Mariestad 12

Norrköping 29

 

 

 

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.