Migrationsverket varslade 172 anställda om uppsägning under torsdagen.
Bild: Mostphotos
Migrationsverket varslade 172 anställda om uppsägning under torsdagen.

Nedstämt efter varsel på Migrationsverket

MIGRATIONSVERKET2020-10-09
Det råder tryckt stämning bland personalen på Migrationsverket efter att myndigheten varslat 172 anställda om uppsägning. ”Vi är många som har jobbat här länge och många är väldigt ledsna”, säger Tamana Pana, STs arbetsplatsombud i Jönköping, till Publikt.

Under torsdagen meddelade Migrationsverket att man varslar 172 anställda om uppsägning. Varslet påverkar fem län och det handlar om personal från både operativ verksamhet och huvudkontoret.

Ett minskat antal asylsökande och ett förändrat uppdrag är orsaken till varslet, enligt ett pressmeddelande från myndigheten. I Jönköping berörs 61 tjänster.

– Det är lite blandade känslor såklart. Vissa hade det här på känn men andra inte. Vi är många som har jobbat här länge och många är väldigt ledsna, säger Tamana Pana, arbetsplatsombud för ST inom Migrationsverket i Jönköping till Publikt.

Enligt henne har man fått bra information av de närmaste cheferna om hur den fortsatta processen kommer att gå till.

– De försöker hålla oss uppdaterade om vad som är nästa steg så gott som det går, säger Tamala Pana.

Enligt den information som har framkommit är Högsby och Malmö i Migrationsverkets region syd andra orter som berörs av varslet. I Högsby handlar det om 20 tjänster och i Malmö om 43.

 – Medlemmarna är såklart ledsna och upprörda. Det blir alltid oroligt så här i omställningsstider. Jag hade samtal med medlemmarna i Högsby igår och de är nedstämda, säger Anna Ahnlund, sektionsordförande för ST inom Migrationsverket i region Syd.

Hon beskriver att de reaktioner hon har fått är att personalen hade väntat sig ett besked om varsel då man har vetat om att det kommer behöva bli nedskärningar inom boendedelen av Migrationsverket. Däremot var det mer oväntat att det blev ett så pass stort varsel redan nu.

– I och med corona blev det totalstopp, säger Anna Ahnlund.

Nu väntar förhandlingar med arbetsgivaren kring turordningskretsar och för att fastställa övertalighet. I slutet av november får de som är berörda besked.

Anna Ahnlund anser att arbetsgivaren hade kunnat hantera varsel på ett något annorlunda sätt.

– Det är fortfarande väldigt rörigt, och vi väntar på att man från centralt håll ska få en samlad överblick. Vi har efterfrågat en förutsägbarhet i flera år, men den finns ju inte, säger Anna Ahnlund.

Migrationsverket varslar även i Gävle, Mariestad och Norrköping där man gått ut med att 7, 12 respektive 29 tjänster berörs.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.