Migrationsverket medger fel

MIGRATIONSVERKET2015-01-27
Migrationsverket medger att Tomasz Striner åldersdiskriminerades när myndigheten skulle anställa asylhandläggare i Malmö. Nu har Migrationsverket ingått en förlikning med Diskrimineringsombudsmannen.

− Helst av allt hade jag sett att mitt fall hamnat i domstol. Det behövs mer rättspraxis inom diskrimineringsområdet, säger juristen Tomasz Striner, vars fall Publikt skrivit om tidigare.

Hösten 2013 sökte han flera utlysta tjänster som asylhandläggare vid Migrationsverket i Malmö. Trots att han hade de kvalifikationer som krävdes blev varken han eller någon annan sökande äldre än 36 år kallad till intervju. De flesta kallade var födda mellan åren 1985 och 1989.

Han överklagade då till Statens överklagandenämnd som gav honom rätt, både till att anställningsproceduren borde göras om och till att han borde ha fått en av de utlysta tjänsterna.

Tomasz Striner anmälde också ärendet till Diskrimineringsombudsmannen, DO, som hotade att stämma Migrationsverket.

Men så långt gick inte fallet. Migrationsverket medger nu att Tomasz Striner har utsatts för åldersdiskriminering och parterna har valt att ingå i en förlikning. I samband med detta får Tomasz Striner 75 000 kronor i ersättning. Han hade hellre sett en annan utväg.

− En dom hade tydligt speglat hur en statlig myndighet bryter mot grundlagens bestämmer om statlig anställning samt diskriminerar den som söker ett arbete hos dem. Då hade även de 75 000 kronor i ersättning som jag fått i förlikningen kunnat prövas.

Enligt DO ska Migrationsverket se över sina rekryteringsrutiner för att säkerställa att det inte förekommer någon diskriminering i samband med rekrytering.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.