Migrationsverket slipper böter

UPPHANDLING2012-09-28
Kammarrätten i Jönköping upphäver förvaltningsrättens dom att Migrationsverket skulle betala 5,5 miljoner kronor i straffavgift för en felaktig upphandling.

Konkurrensverket stämde Migrationsverket inför domstol därför att man genomfört en ombyggnad av sina lokaler vid förvaret i Åstorp i Skåne utan annonsering eller konkurrensutsättning. Förvaltningsrätten dömde Migrationsverket att betala 5,5 miljoner kronor i upphandlingsskadeavgift. Men verket överklagade den fällande domen till Kammarrätten.

Nu upphäver Kammarrätten domen från Förvaltningsrätten – enligt domstolen hade Migrationsverket påbörjat sin upphandling innan reglerna om böter/upphandlingsskadeavgift trädde i kraft. Därför avslås Konkurrensverkets krav på upphandlingsskadeavgift, trots att upphandlingen varit felaktig och trots att avtalet hade ingåtts efter att reglerna hade trätt i kraft.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.