Migrationsverket vill underlätta

ASYL2008-03-25

Migrationsverket kräver att slippa splittra familjer då en förälder måste resa till ursprungslandet för att söka uppehållstillstånd. Men regeringen ger ännu inga besked.

Det blir allt vanligare att asylsökande i Sverige bildar familj i väntan på uppehållstillstånd. Den som får barn tillsammans med en svensk medborgare har rätt att vistas med sitt barn i Sverige. Men reglerna säger att personen måste åka tillbaka till hemlandet för att söka uppehållstillstånd därifrån.

– Det är rena stenåldern att man ska behöva söka hemifrån och vara borta i upp till ett år från sitt barn när man ändå har rätt att vara i Sverige på grund av anknytning till barnet, säger Migrationsverkets chef Dan Eliasson till Dagens Nyheter.

Redan i oktober förra året skrev verket till regeringen och begärde en ändring av reglerna.

Tidningen har sökt migrationsminister Tobias Billström, men inte fått något svar om en eventuellt ändrad lagstiftning.

– Det är en komplicerad fråga som vi inte vill prata om just nu, säger ministerns biträdande pressekreterare Agneta Rydén till DN.

Migrationsverkets generaldirektör Dan Eliasson.
Migrationsverkets generaldirektör Dan Eliasson.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA