Mikael Sjöberg slutar nästa år

ARBETSFÖRMEDLINGEN2019-06-05
Generaldirektören Mikael Sjöberg lämnar Arbetsförmedlingen när hans förordnande går ut nästa år. Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson säger till Sveriges Radio att hon är nöjd med hans arbete men att det är dags att byta chef.

Mikael Sjöberg, generaldirektör på Arbetsförmedlingen, har den senaste tiden öppet kritiserats av arbetsmarknadsminister Ylva Johansson. Framförallt för sitt beslut att stänga fler än hälften av myndighetens lokalkontor, ett besked som ministern menar kom för snabbt.

Nu meddelar regeringen att Mikael Sjöberg inte får förlängt förordnande när det nuvarande går ut nästa år. Men det har enligt Ylva Johansson ingenting med ministerns kritik att göra. Till Sveriges Radio säger arbetsmarknadsministern att hon är nöjd med generaldirektörens jobb med att förändra Arbetsförmedlingen.

”Det är en utsatt position där man måste tåla en hel del kritik och att det blåser, och det har han klarat. Nu är vi överens om att det är lämpligt att det blir en ny generaldirektör som fortsätter, säger Ylva Johansson till Sveriges Radio.

STs förbundsordförande Britta Lejon välkomnar beskedet, och menar att det är nödvändigt med en ny ledning för att Arbetsförmedlingen ska kunna fungera i framtiden.

– Mikael Sjöberg har gjort så gott han har kunnat utifrån de förutsättningar som han har haft. Men det vi är kritiska mot är en övertro på digitalisering. Vår förhoppning är att det här kan öppna upp för att vissa av de nedläggningshotade kontoren kan bli kvar, säger Britta Lejon till Publikt.

Den planerade digitaliseringen, som ska ersätta en del av verksamheten där lokalkontor läggs ned, är ett hinder för vissa grupper av arbetssökande, menar hon.

– Ska vi ha en arbetsmarknadspolitik som fungerar måste vi ha resurser till arbetsförmedlare som hjälper alla dem som står långt från arbetsmarknaden, och för dem funkar inte digitala verktyg eftersom många av dem har otillräckliga kunskaper.

Britta Lejon vill inte spekulera i namn på ersättare till Mikael Sjöberg.

– Förhoppningsvis blir det en person som har erfarenhet av statlig verksamhet, och helst från arbetsmarknadspolitiken. En bra chef och ledare som förstår verksamheten, säger hon.

Mikael Sjöberg har haft sin tjänst i sex år när hans förordnande går ut i mars 2020.

Mikael Sjöberg, generaldirektör Arbetsförmedlingen.
Bild: Margareta Bloom Sandebäck
Mikael Sjöberg, generaldirektör Arbetsförmedlingen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.