Mindre fusk på universiteten

HÖGSKOLAN2014-05-22

Efter flera års stadig ökning minskade under förra året antalet disciplinärenden vid universitet och högskolor. För första gången är antalet fuskande kvinnliga studenter fler än männen.

Antalet disciplinärenden minskade med åtta procent under 2013, jämfört med 2012. Det framgår av statistik från Universitetskanslersämbetet, UKÄ. Däremot ökade plagieringsfallen med åtta procent. För första gången var det fler kvinnor än män som fälldes för fusk.

Den i särklass vanligaste orsaken till att studenter blir avstängda eller varnade är, liksom tidigare, plagiering. Majoriteten av de påkomna studenterna blev avstängda, enligt UKÄ.

Under förra året blev 736 studenter föremål för en disciplinär åtgärd på grund av fusk. Av dessa blev 555 avstängda och 181 fick en varning. Det som minskat mest mellan 2012 och 2013 är antalet fall av otillåtet samarbete.

Antalet ärenden som handlar om störande av undervisningen ökade kraftigt under 2013. Det beror enligt UKÄ sannolikt på att flera högskolor numera varnar studenter som haft mobilen på vid en salstentamen.

”Många universitet och högskolor jobbat aktivt för att motverka fusk. Det behöver alltså inte betyda att det ”fuskas” mer på ett lärosäte som har många disciplinärenden. Snarare kan det handla om att de har effektiva metoder för att upptäcka fusk”, framhåller UKÄs verksjurist Pontus Kyrk.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA