Ministerkritik: ”Tänk ett varv till”

FÖRSÄKRINGSKASSAN2011-03-03

Försäkringskassans beslut att lägga ned sina lokala kontor får hård kritik av förvaltningsminister Stefan Attefall. ”Jag tycker Försäkringskassan ska tänka ett varv till”, säger han.

I måndags offentliggjorde Försäkringskassan att alla lokala kontor läggs ned. Dessutom ska personalstyrkan minskas med cirka 1 000 anställda. Enligt myndigheten finns inget annat alternativ till att klara regeringens sparbeting – 600 miljoner kronor till 2013.

Men beslutet har väckt starka reaktioner inom Regeringskansliet. Stefan Attefall, som förutom att vara civil- och bostadsminister också är ansvarig för den statliga förvaltningen, menar att Försäkringskassans beslut påverkar andra delar av statsförvaltningen:

– Även myndigheter som Skatteverket, Pensionsmyndigheten och Arbetsförmedlingen påverkas. Det här riskerar att slå undan benen på de förvaltningspolitiska satsningar vi har gjort.

Försäkringskassan driver servicekontoren tillsammans med i första hand Skatteverket, men också andra myndigheter är involverade. Regeringens plan är att servicekontoren så småningom ska bilda en statlig, lokal, infrastruktur.

– Jag tycker Försäkringskassan ska tänka ett varv till, säger Stefan Attefall.

Han ifrågasätter Försäkringskassans slutsats att nedläggningen av kontor är det enda alternativet för att klara budgeten.

– Myndighetens anslag är 8,1 miljarder. Man skulle spara 200 miljoner kronor på åtgärden. De ska inte inbilla mig att det inte finns alternativa sätt att spara pengar.

Stefan Attefall säger att departementet nu analyserar konsekvenserna av att kontoren läggs ned. Detta trots att Försäkringskassan i sig inte tillhör hans ansvarsområde.

– Vi vill framföra våra synpunkter för att se om det finns några ytterligare steg vi behöver vidta.

Huruvida Försäkringskassan får mer pengar i nästa budgetproposition säger han sig inte kunna svara på:

– Det blir en del av budgetprocessen.

Stefan Attefall förklarar att han hittills alltid omhuldat myndigheternas frihet att styra verksamheten. Men nu tycker han att det kan finnas anledning att fundera över den principen.

– Friheten förutsätter också ett ansvarstagande. Och det tycker jag inte att Försäkringskassan har tagit fullt ut.

Adriana Lender, generaldirektör på Försäkringskassan, har avböjt att kommentera förvaltningsministerns kritik.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA