Servicekontorens framtid ska ses över

FÖRVALTNING2011-03-31

Statskontoret ska göra en översyn som kan leda till att myndigheterna tvingas samarbeta för att ge service till medborgarna. Det handlar bland annat om servicekontorens framtid.

Civil- och förvaltningsminister Stefan Attefall har, både i ST Press och i andra media, kritiserat Försäkringskassans beslut att lämna de drygt 100 servicekontor som myndigheten i dag driver tillsammans med Skatteverket. I kontoren kan allmänheten även få hjälp med frågor om pensioner.

”Det här riskerar att slå undan benen på de förvaltningspolitiska satsningar vi har gjort”, sade Stefan Attefall till ST Press om beslutet.

Han förklarade också att hans departement, socialdepartementet, skulle analysera konsekvenserna av Försäkringskassans beslut.

I dag, en dryg månad sedan det blev känt att Försäkringskassan lämnar servicekontoren, aviserar regeringen att Statskontoret ska utreda behovet av vad man kallar ”myndighetssamverkande service”. Regeringen vill också få underlag för att ta ställning till om servicen även fortsättningsvis ska vara frivillig.

I ett pressmeddelande skriver Stefan Attefall:

”Utgångspunkten för myndigheternas service ska vara medborgares och företags behov. För att nå detta har ett antal myndigheter inlett ett samarbete som kommit långt. Det är dock inte självklart att den frivilliga samverkan är en tillräckligt säker grund att stå på. Regeringen behöver ta ställning till om man ska ställa tydligare krav på myndigheterna, och det här uppdraget ska ge oss underlag för ett sådant ställningstagande.”

Översynen ska vara klar 1 april 2012.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA