Ministerns budskap förvånar på Sida

SIDA2010-06-08

Både generaldirektören själv och medarbetarna blev överrumplade av regeringens beslut att sparka Sidas högste chef. Biståndsminister Gunilla Carlsson förnekar att det handlar om valtaktik.

Att Gunilla Carlsson, M, varit kritisk mot Sidas ledning är väl känt. Hon har uttalat sig hårt – om förra sommarens korruptionsskandal i Zambia, och om hur ekonomin på myndigheten hanterats. I slutet av maj skrev hon i en artikel på debattsajten Newsmill att »Biståndsförvaltningen lider av omfattande systemfel.« Dagen efter publiceringen kom beskedet: regeringen sparkar generaldirektör Anders Nordström.

När Gunilla Carlsson skrev artikeln var beslutet redan fattat.

– Var det verkligen nödvändigt att låta honom sluta? tycker många. Men jag trodde inte att han skulle klara att ta Sida över puckeln med de här stora förvaltningsöverdragen.
I artikeln ville jag ge bakgrundsbilden.

Prisar medarbetarna

Hon betonar att de enskilda medarbetarna på myndigheten gör ett bra jobb – att de är kompetenta och professionella.

– Det här är ett sätt att skapa bättre förutsättningar för dem att leverera. Utan bra strukturer och rutiner hamnar de i kläm.

Verena Knippel, tidigare ST-ordförande på Sida, tycker att ministerns vändning kom plötsligt.

– Bara några veckor före beskedet var hon här och betonade att hon hade förtroende för både Sida och ledningen.

Tidpunkten förvånar

Verena Knippel säger att det är destruktivt att uppmuntra och bestraffa på samma gång. Och hon är förvånad över tidpunkten för beskedet.

– Vi hade precis arbetat fram ett förslag på en mer effektiv, plattare organisation och bättre intern styrning och kontroll. Sida arbetade också med en plan för hur vi skulle få balans i ekonomin. Det fanns äntligen en hoppfullhet.

»Kritik mot mig själv också«

Gunilla Carlsson säger att regeringen »kan ha lastat på Sida för många och för motstridiga arbetsuppgifter«. Uttrycket »ord­-
ning och reda« återkommer när hon pratar. Nu vill hon styra upp – det är målet med förändringen. Men hon förnekar att det handlar om valtaktik.

– Tvärtom, det är en politisk risk att göra det här så nära valet. Situationen innebär kritik mot mig själv också. Jag har varit med om att rekrytera Anders Nordström. Jag har sagt att vi ska prioritera antikorruptionsarbete, och nu närmar vi oss mandatperiodens slut utan sådana resultat. Jag behöver fundera över mitt ansvar i det.

Charlotte Petri Gornitzka, tidigare chef på Rädda Barnen, är ny vikarierande generaldirektör på Sida.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA