Minskade löneskillnader i staten

JÄMSTÄLLDHET2010-06-22

Löneskillnaden mellan män och kvinnor i staten minskade mer förra året än på flera år, enligt Arbetsgivarverkets siffror. I september 2009 var statsanställda kvinnors snittlön 12,6 procent lägre än männens.

Arbetsgivarverket redovisar i en analys av lönestatistiken att skillnaden mellan mäns och kvinnors löner successivt har minskat. Vid den första mätningen år 2000 var löneskillnaden nästan 18 procent. Förra året var den 12,6 procent, en minskning med 1,1 procentenheter jämfört med år 2008. Det är den tydligaste minskningen på tre år.

Till grund för Arbetsgivarverkets analyser ligger de centrala parternas gemensamma lönestatistik. Verket menar att den genomsnittliga löneskillnaden nästan helt kan förklaras av mätbara faktorer som arbetets svårighetsnivå och innehåll, arbetstidens omfattning, att fler män än kvinnor är chefer, att arbetsinnehåll och löner är olika hos olika myndigheter, att det finns skillnader i utbildning och erfarenhet eller i vilken region den anställde jobbar.

Den löneskillnad som inte kan förklaras av sådana faktorer kallas den oförklarade löneskillnaden. Den löneskillnaden var i september 2009
1,3 procent.

De två viktigaste förklaringarna till löneskillnaderna är enligt Arbetsgivarverkets analys att kvinnor oftare befinner sig på befattningar med en lägre svårighetsnivå jämfört med män och att kvinnor och män i stor utsträckning arbetar inom olika yrkesområden.

En annan viktig orsak till att män i snitt tjänar mer än kvinnor är att män oftare är chefer. Men andelen kvinnliga chefer i staten har ökat kraftigt på senare år, påpekar verket.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA