Minst tillskott till domstolarna i regeringens budgetförslag

DOMSTOLARNA2021-10-15
Domstolarna får lägre resursökningar än Åklagarmyndigheten, Kriminalvården och Polisen när regeringen föreslår mer pengar till rättsväsendet under mandatperioden. Det rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Om regeringens budgetproposition röstas igenom i riksdagen kommer domstolarnas utgifter få växa med 15 procent under den kommande mandatperioden, enligt Sveriges Radio Ekots genomgång. I förhållande till Åklagarmyndigheten, Kriminalvården och Polisen, är det den minsta resursökningen.

Det största tillskottet, räknat både i kronor och procent, får Polisen vars utgifter kommer få växa med nära 40 procent under mandatperioden.

Samtidigt visar statistik från Domstolsverket, som Ekot har tagit del av, att 18 av landets 48 tingsrätter har svårt att klara regeringens mål om hur stor andel av brottmålen som ska avgöras inom fem månader.

Det hårda trycket på domstolarna, som får allt fler mål att avgöra, är skälet till att regeringen har beviljat de medel som domstolarna har äskat om inför 2022, säger justitie- och migrationsminister Morgan Johansson i en intervju med Ekot. Han tillägger att regeringen kommer att fortsätta att följa frågan.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.