Minst tillskott till domstolarna i regeringens budgetförslag

DOMSTOLARNA2021-10-15

Domstolarna får lägre resursökningar än Åklagarmyndigheten, Kriminalvården och Polisen när regeringen föreslår mer pengar till rättsväsendet under mandatperioden. Det rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Om regeringens budgetproposition röstas igenom i riksdagen kommer domstolarnas utgifter få växa med 15 procent under den kommande mandatperioden, enligt Sveriges Radio Ekots genomgång. I förhållande till Åklagarmyndigheten, Kriminalvården och Polisen, är det den minsta resursökningen.

Det största tillskottet, räknat både i kronor och procent, får Polisen vars utgifter kommer få växa med nära 40 procent under mandatperioden.

Samtidigt visar statistik från Domstolsverket, som Ekot har tagit del av, att 18 av landets 48 tingsrätter har svårt att klara regeringens mål om hur stor andel av brottmålen som ska avgöras inom fem månader.

Det hårda trycket på domstolarna, som får allt fler mål att avgöra, är skälet till att regeringen har beviljat de medel som domstolarna har äskat om inför 2022, säger justitie- och migrationsminister Morgan Johansson i en intervju med Ekot. Han tillägger att regeringen kommer att fortsätta att följa frågan.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA