Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket.
Bild: Jeanette Andersson
Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket.

Missförstånd kring skatteregel tvingar anställda till kontoret

DISTANSARBETE2021-11-03

Skatterättsliga skäl lyfts av flera arbetsgivare fram som ett argument för att begränsa distansarbetet. Skatteverket hävdar att reglerna tolkats felaktigt, men flaggar samtidigt för att hela tjänstebeskattningen behöver ses över.

I takt med att allt fler arbetsgivare fattar beslut om nya riktlinjer för distansarbete har det blivit tydligt att många inte vill låta sina anställda arbeta hemifrån mer än 49 procent av tiden.

Den väldigt specifika siffran har sin förklaring i det skatterättsliga regelverket kring tjänsteställe, vilket är den plats där den anställde utför huvuddelen av sitt arbete. Den platsen blir i sin tur avgörande för tolkningen av vad som räknas som tjänsteresor.

Om tjänstestället förflyttas till bostaden skulle det i praktiken kunna leda till att det blir möjligt för en anställd att begära ersättning för tjänsteresor från arbetsgivaren för resor in till kontoret.

– Det här har lett till att många arbetsgivare har valt den här vägen för att slippa problem. De säger att personalen ska vara på plats 51 procent av tiden eller kanske tre av fem dagar så behöver man inte prata om resten, säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket.

Men bara för att en anställd arbetar mer än halva tiden utanför kontoret betyder det inte att tjänstestället automatiskt flyttar till bostaden.

– Så är det absolut inte. Har man ett kontor att gå till varje dag är det huvudregeln att det är tjänstestället, även om man inte alltid är där. Om man däremot har avtalat att den anställde ska arbeta i bostaden huvuddelen av tiden är det en annan sak, säger hon.

Enligt Skatteverket är det alltså fullt möjligt att arbeta 40 procent på kontoret under en längre tid utan att tjänstestället flyttar förutsatt att man har möjlighet att vara på kontoret alla arbetsdagar. Pia Blank Thörnroos anser också att det är helt fel att debatten om distansarbete fastnat i skatteregler.

– Det här ska vara en arbetsrättslig fråga i första hand. Det ska inte vara så att man måste vara tre dagar på jobbet bara för att Skatteverket säger det. Vi har inte sagt någonting i den här frågan. Det finns en regel om huvuddelen av arbetet, men bara för att man jobbar hemma eller på andra platser ibland betyder det inte att tjänstestället automatiskt flyttar.

Hon flaggar samtidigt för att pandemin förändrat arbetslivet så pass mycket att hela tjänstebeskattningen kan behöva ses över. Skatteverket har under pandemin återkommande fått frågor – inte bara om tjänsteställen – utan också om förmåner som fruktkorgar och kaffe i hemmet.

– Reglerna är inte längre ändamålsenliga för tjänstemän och jag tror att hela systemet behöver ses över ordentligt faktiskt, senast det gjordes var 1991, säger Pia Blank Thörnroos.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Distansarbete
Inlagt av Minna Jansson (ej verifierad) ons, 11/10/2021 - 09:59
Tack för detta eminenta klargörande! Jag har letat och letat hos SKVs regler för belägg för det min arbetsgivare hävdar, dvs att det blir problem med tjänsteställe om man jobbar mer än 49% hemifrån.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA