Ytterligare en myndighet tillåter omfattande distansarbete

MYNDIGHETEN FÖR DIGITAL FÖRVALTNING2022-02-16

Myndigheten för digital förvaltning, Digg, är en av de statliga myndigheter som inte sätter ett generellt tak för distansarbetets omfattning. Malin Rinstad, HR-specialist på myndigheten, säger till Publikt att det som regel kan bli fråga om distansarbete upp till fyra dagar i veckan i de fall där det är aktuellt.

Som Publikt tidigare har rapporterat har ett flertal av de myndigheter som tagit fram riktlinjer för distansarbete efter pandemin satt ett tak vid två dagar i veckan eller 40–50 procent av arbetstiden. Flera av myndigheterna har uppgett att ett skäl till detta är att skatteregler skulle göra distansarbetsplatsen till tjänsteställe om en anställd tillåts arbeta mer än halva arbetstiden på distans. Skatteverket har dock senare slagit fast att en anställd som har tillgång till en arbetsplats i arbetsgivarens lokaler också har sitt tjänsteställe där om inte annat är avtalat.

Två myndigheter som gått mot strömmen vad gäller distansarbetets omfattning är Pensionsmyndigheten och Jordbruksverket. Pensionsmyndigheten saknar ett tak för distansarbete i sin riktlinje, och på Jordbruksverket är den övre gränsen satt vid 80 procent av arbetstiden.

Även Myndigheten för digital förvaltning har valt att sätta ett högre tak.

– I de fall distansarbete är aktuellt sker det som regel under en del av arbetsveckan, upp till fyra dagar, säger Malin Rinstad, HR-specialist på myndigheten.

Vissa anställda kommer dock att kunna arbeta på distans i princip på heltid. Det gäller personer som bor på annan ort än Sundsvall eller Stockholm, där huvudkontoret respektive ytterligare ett kontor ligger. För tillfället är det drygt en tiondel av de 115 anställda.

– Självklart kommer vi att ses några gånger per år, både inom teamen och hela myndigheten. Vi tittar på upplägg för det precis nu i samband med att restriktionerna släpps, säger Malin Rinstad.

Enligt Malin Rinstad är intresset för distansarbete stort, men det är för tidigt att säga exakt hur stor omfattningen blir.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

DU KANSKE OCKSÅ ÄR INTRESSERAD AV

Förändring väntar kontoret

PÅ DJUPET: FRAMTIDENS KONTOR2022-02-09

Dags att gå tillbaka till kontoret

REPORTAGE: TILLBAKA PÅ FÖRSÄKRINGSKASSAN2021-11-04

Så klarar du att flytta hem jobbet

RÅD OM JOBBET: DISTANSARBETE2020-04-28
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA