Misstänkt tidsfuskare får kollas

POLISEN2013-01-15
Ledningen för polisen i Örebro gjorde inget fel när den kontrollerade hur en misstänkt tidsfuskare kommit och gått genom passersystemet, anser Datainspektionen, DI.

Datainspektionen gjorde sin utredning efter att ha fått in klagomål på att polismyndigheten i Örebro gjort logguttag ur in- och utpasseringssystemet för en enskild anställd. Passersystemet är till för att upprätthålla säkerheten i lokalerna, men när arbetsgivaren misstänkte att en anställd fuskade med den veckovisa flextidsredovisningen begärde man fram uppgifter om hur den anställde kommit och gått.

Enligt arbetsgivaren kan sådana kontroller göras i undantagsfall och bara vid en konkret misstanke om fusk. Och Datainspektionen godkänner en sådan begränsad användning.

DI anser också att kontrollen kan göras utan den enskildes samtycke. Men polisen måste förtydliga både sin information till de anställda och ändamålsbeskrivningen för in- och utpasseringssystemet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.