MSB bedömer att läget är ansträngt

MIGRATION2015-11-19
Flyktingsituationen i Sverige är mycket ansträngd när det gäller att ordna tak över huvudet och att ta hand om ensamkommande barn. Det konstaterar MSB i en rapport om läget hos myndigheterna.

I helgen minskade antalet ensamkommande barn som kom till Skåne, konstaterar Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, i sin lägesrapport. Men situationen är fortfarande mycket ansträngd, framförallt i Trelleborg och Malmö. Flera kommuner rapporterar att de inte längre har förmåga att ta emot ensamkommande barn.

Läget är ansträngt också för andra samhällsviktiga verksamheter. MSB nämner begynnande utträngningseffekter inom hälso- och sjukvården samt socialtjänsten. Skolan har brist på personal och lokaler.

MSBs bedömning är att samhällets förmåga att ta emot ensamkommande barn är starkt utmanad. Principen om barnets bästa i beslut som rör barnet kan i dagsläget inte uppfyllas.

Migrationsverket ser inga tydliga tecken på att antalet asylsökande minskar. Under förra veckan sökte totalt 10 292 personer om asyl i Sverige. Drygt 2 800 av dem var barn utan vårdnadshavare, konstaterar MSB. Fram till igår redovisar Migrationsverket 9 801 asylsökande de senaste sju dagarna, varav 2 634 ensamkommande.

Regeringen beslutade 12 november att införa gränskontroller. Enligt MSB är det för tidigt att bedöma effekterna. Polisen har förstärkt region Syd med personal för att klara av kontrollerna. Polisen och Migrationsverket rapporterar att färre asylsökande i nuläget kommer med färjor från Tyskland. Enligt Migrationsverket kommer de snart inte kunna ge alla asylsökande tak över huvudet. Myndigheten prioriterar barnfamiljer och personer med särskilda behov.

Säkerheten på och vid boenden fortsätter att vara ett problem, enligt MSB. Det finns tecken på att det upplevda hotet begränsar privata aktörer från att öppna nya boenden.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.