Tältläger för asylsökande stängs

MIGRATIONSVERKET2016-01-14
Strömmen av nya asylsökande till Sverige har minskat kraftigt den senaste månaden. Nu har Migrationsverket beslutat skrinlägga planerna på fler tältläger och avvecklar det som inrättats i Skåne.

Under den senaste veckan har drygt 900 personer sökt asyl i Sverige, enligt ett pressmeddelande från Migrationsverket. Antalet asylsökande kulminerade i mitten av november med över 10 500 asylsökande under en enskild vecka. Nu har Migrationsverket beslutat att avveckla det tältboende som byggts upp vid Revinge utanför Lund och att tacka nej till fler tältplatser.

”Vi bedömer att mer varaktiga boenden än tält nu måste prioriteras”, säger Willis Åberg, som ansvarar för boendefrågor på Migrationsverket.

Migrationsverket har i samverkan med Myndigheten för säkerhet och beredskap, MSB, upprättat ett tillfälligt tältboende i Revinge med 200 boendeplatser och planer fanns att inrätta ytterligare 375 platser där. De som nu bor där kommer att erbjudas annat boende fram till 24 januari.

”Kostnaderna för start och drift av tältboenden är förhållandevis höga, samtidigt som boendekvaliteten är begränsad. Eftersom antalet asylsökande minskat gör detta att vi sammantaget bedömer att vi just nu kan ordna boenden för kort tid på ett bättre sätt än genom tält. Vi klarar situationen genom våra ankomstboenden och kommunernas evakueringsplatser”, säger Willis Åberg.

Eftersom MSB har sökt bygglov för etablering under tre år vill Migrationsverket ha kvar möjligheten att återuppta det planerade uppförandet av tält om behovet skulle uppstå på nytt. Boendesituationen är fortfarande ansträngd och cirka 5 000 asylsökande bor i kommunala evakueringsboenden.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.