Arbetsmiljökrav på Migrationsverket

MIGRATIONSVERKET2015-12-15
Migrationsverket måste ta itu med arbetsmiljöproblemen vid ansökningsenheten. Arbetsmiljöverket ställer en rad krav på myndigheten efter en inspektion. Det finns stora brister i den psykosociala arbetsmiljön.

Den snabba ökningen av antalet asylsökande under hösten har lett till mycket oplanerad övertid och begränsade möjligheter till återhämtning för Migrationsverkets personal. Skyddsombudet Anna-Lena Hansson har slagit larm om arbetsmiljön, framför allt avseende ansökningsenheten på huvudkontoret i Norrköping:

”Arbetsmängden har ökat oerhört. Man arbetar väldigt mycket övertid, Migrationsverket anställer mycket medarbetare och vi är trångbodda i våra lokaler”, säger hon till Ekot.

I myndighetens lokaler i Norrköping sitter i dag cirka dubbelt så många anställda som de är byggda för, och vid flera tillfällen har asylsökande i brist på annat tak över huvudet övernattat i receptionen på huvudkontoret.

”Allting har hänt i så snabb takt med arbetsmängd, arbetstider och omsättning av chefer. Det är den psykosociala arbetsmiljön som är den största bristen”, säger sektionschefen Kent Jansson vid Arbetsmiljöverket till Ekot.

Nu kräver Arbetsmiljöverket att Migrationsverket gör en fördjupad undersökning av den psykosociala arbetsmiljön och ser över faktorer som arbetsmängd, att man jobbar vardagar och saknar tid för återhämtning och balans i arbetet. Arbetsmiljöverket bedömer att Migrationsverket saknar kompetens på området och kräver att företagshälsovården ska hjälpa till, uppger Ekot.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.