Museer slår larm om ekonomisk kris

MUSEERNA2022-02-09
De svenska museerna slår larm om att år av urholkad ekonomi leder till att inköp av nya föremål får stå tillbaka och underhåll av befintliga samlingar måste skjutas på framtiden.

Enligt en rapport från föreningen Sveriges museer tvingas museichefer runt om i landet välja bort insamling av samtidsföremål efter åratal av urholkad ekonomi.

”Vi ser en pågående urholkning av samhällets minne. De ansvariga behöver förstå vilka konsekvenser det får över tid. Priset vi alla kan få betala är stora gap i framtidens museisamlingar”, understryker Maria B Olofsson, tillförordnad generalsekreterare vid Sveriges Museer, i ett pressmeddelande.

Rapporten understryker att det svåra ekonomiska bakslaget genom halverat antal besökare under pandemins två år pressar museerna ytterligare.

”Utan föremål och relevanta berättelser har vi i framtiden ingen historia att levandegöra,” säger en av museicheferna i rapporten.

Chefer för 98 svenska museer har medverkat i rapporten om läget i museisektorn. Enligt rapporten har mer än vart femte museum ett sämre ekonomiskt läge än året innan. Mer än varannan museichef larmar om att möjligheterna att bedriva en aktiv samlingsförvaltning är dåliga. Det innebär bland annat att museer saknar resurser att samla in vår samtid för framtida besökare.

”En positiv utveckling vi ser i rapporten är att dialogen mellan museerna och politiker förbättrats över tid. Det inger hopp om att de akuta samlingsfrågorna ska tas på allvar runt om i landet”, påpekar Maria B Olofsson i pressmeddelandet.

Nuvarande läge har enligt rapporten föregåtts av åratal av ekonomisk urholkning, som ytterligare kraftigt förvärrats av att besöksintäkterna rasat under två års tid i och med pandemin.

”Det stöd som delats ut har handlat om att minska effekterna av att de publika aktiviteterna minskat eller uteblivit. Allt har fokuserats på publika jippon och vilka oerhörda konsekvenser det fått. Ingen har pratat om vilka effekter det får för samlingarna, att man tvingats dra ner på underhåll, personal, åtgärder och annat som är kopplat till samlingarna bara för att överleva här och nu”, kommenterar en annan museichef i rapporten.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Museer Kultur Corona
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.