Enligt regeringen har museerna goda förutsättningar att anpassa sin publika verksamhet så att den kan bedrivas på ett ur smittskyddssynpunkt säkert sätt.
Bild: Mostphotos
Enligt regeringen har museerna goda förutsättningar att anpassa sin publika verksamhet så att den kan bedrivas på ett ur smittskyddssynpunkt säkert sätt.

Museerna kan få öppna för begränsat antal besökare

MUSEERNA2021-02-18

Regeringen öppnar för att landets museer ska få ökade möjligheter att hålla öppet på ett ansvarsfullt sätt trots pandemin. Det framgår av de nya begränsningar som regeringen föreslagit.

Regeringen föreslår att den som bedriver en verksamhet som är öppen för allmänheten, som till exempel ett museum eller en konsthall, ska begränsa antalet besökare på ett sätt som är säkert från smittskyddssynpunkt och undvika trängsel och se till att besökare kan hålla ett säkert avstånd från varandra. Samtidigt ska in- och utpassage till lokalen och tillhörande områden utomhus ordnas så att trängsel undviks.

De nya anvisningarna är en del av ett större paket av regeländringar som gäller verksamheter under pandemin. Många av landets museer har hållit sin publika verksamhet helt stängd med anledning av Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Enligt regeringen har museerna goda förutsättningar att anpassa sin publika verksamhet så att den kan bedrivas på ett ur smittskyddssynpunkt säkert sätt. Många museer har upparbetade rutiner hos att begränsa antalet besökare, konstaterar regeringen. Därför åläggs nu museerna att vidta smittskyddsåtgärder på samma sätt som gym- och sportanläggningar samt badhus.

De fortsatta begränsningarna för museer och konsthallar bedöms vara nödvändiga med hänsyn till den pågående pandemin. Regeringen bedömer att kraven på smittskyddsåtgärder är förenliga med bestämmelserna om egendomsskydd och näringsfrihet i regeringsformen och Europakonventionen.

Enligt regeringens förslag ska Folkhälsomyndigheten få meddela ytterligare föreskrifter om åtgärder för att förhindra smittspridning. Ansvar för tillsynen ska ligga på länsstyrelserna.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA