Mutdom prövas först nästa höst

KRIMINALVÅRDEN2014-10-16
Först om drygt ett år kommer domen mot Kriminalvårdens tidigare fastighetschef att prövas i högre instans. I tingsrätten dömdes fastighetschefen till fängelse i tre år och två månader.

Rättegången mot Kriminalvårdens tidigare fastighetschef och tre medåtalade var mycket omfattande och pågick under nära 200 timmar från januari till juni i år. Tingsrättens dom överklagades av den tidigare fastighetschefen till hovrätten.

Men Svea hovrätt inleder förhandlingarna först 1 september nästa år och rättegången beräknas pågå under 42 dagar.

Den tidigare fastighetschefen inom Kriminalvården anklagades för mutbrott i mångmiljonklassen och dömdes i tingsrätten för grovt mutbrott till fängelse i tre år och 2 månader. Två medåtalade, en man som agerat mellanhand i affärerna och en tidigare vd för den arkitektbyrå som Kriminalvården anlitat, dömdes till tre års fängelse. En konsult som också var åtalad fick villkorlig dom med samhällstjänst.

De fyra åtalades i augusti 2013 för att ha gett eller tagit emot stora mutor i samband med ombyggnader och nybyggnationer av anstalter. Omfattningen av bedrägeriet har beräknats till minst 30 miljoner kronor.  

Våren 2010 började riksenheten mot korruption utreda misstankar om att den tidigare fastighetschefen gjort sig skyldig till grovt mutbrott och grov trolöshet mot huvudman. Den komplicerade utredningen pågick i tre år.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.