”Mutor hotar hela samhället”

KORRUPTION2012-05-14

Sverige måste gå tillbaka till nolltolerans mot mutor och annat fusk. Det skriver generaldirektörerna Dan Sjöblom och Ingemar Hansson tillsammans med Gunnar Stetler, Riksenheten mot korruption.

I en gemensam debattartikel i Dagens Industri kräver Skatteverkets chef Ingemar Hansson, Konkurrensverkets chef Dan Sjöblom och chefen för Riksenheten mot korruption Gunnar Stetler nolItolerans mot korruption. Offentliga aktörer som köper varor och tjänster måste ta ett tydligt ansvar för att sätta stopp för mutor, karteller och fusk med upphandlingsreglerna.

”Korruptionen är ett hot mot medborgarnas och företagens vilja att göra rätt för sig och mot deras önskan att bidra till ett väl fungerande samhälle. Nolltolerans mot korruption, i kombination med effektiva regelverk och tidig kontroll av att reglerna följs, kan minska även andra sorters fusk”, skriver de tre.

Enligt debattartikeln finns en uppenbar risk att korruption sammanfaller med karteller, skattefusk och fusk med upphandlingsreglerna. En hemlig kartell kan, genom att använda sig av mutor, vilja påverka en upphandlare att släppa sekretessbelagd information eller att inte avslöja kartellen. Företag kan också vilja få upphandlaren att blunda för att skatter och avgifter inte redovisas korrekt.

”Mutor, korruption och andra oetiska handlingar som leder till att skattepengar hamnar i fel fickor ska inte accepteras. Att ha en nolltolerans mot denna typ av otillåten verksamhet är ingen utopi. Det är fullt möjligt. Sverige ligger bra till redan. Vi kan bli ännu bättre”, skriver Dan Sjöblom, Gunnar Stetler och Ingemar Hansson.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA