Myndigheter anmäler sig själva till Integritetsskyddsmyndigheten

INTEGRITET2021-03-05

Flera statliga myndigheter har anmält sig själva till Integritetsskyddsmyndigheten efter en granskning av Ekot. Granskningen visade att myndigheternas webbplatser skickat besökares ip-adresser till Google.

Ekot rapporterade i förra veckan att ett hundratal kommuner, regioner och myndigheter använt verktyget Google Analytics på sina webbplatser utan att aktivera anonymisering. Därmed har de offentliga webbplatserna automatiskt skickat sina besökares ip-adresser till Google. Flera statliga myndigheter rapporterar nu in personuppgiftsincidenter till Integritetsskyddsmyndigheten. Vartannat ärende som kom in till myndigheten under förra veckan gällde sådana övertramp, rapporterar Ekot.

Enligt beslut i EU-domstolen ska en ip-adress betraktas som en personuppgift, eftersom den kan användas för att identifiera den enskilda personen bakom.

Kammarkollegiet har anmält sig själva till Integritetsskyddsmyndigheten. Myndigheten har använt Google Analytics både på sin egen webbplats och på Allmänna Arvsfondens, som myndigheten förvaltar. Enligt Ekot har båda hemsidorna skickat besökarnas uppgifter till Google, trots löften om anonymitet.

”Jag tycker det är en jättenyttig läxa för oss. Sen håller vi på sen förra året med ett arbete att tänka kring att lämna de här produkterna helt och hållet. Jag tror att den här granskningen kommer skynda på det i offentlig sektor generellt”, säger myndighetens kommunikationschef Johanna Olofsson till Ekot.

Också hos Barnombudsmannen har uppgifter skickats till Google utan att besökarna informerats. Myndigheten har gjort en anmälan om en personuppgiftsincident till IMY.

”Det är ju någon form av bristande rutiner hos oss, att vi inte sett och insett att ip-adresserna går till Google i icke-anonymiserat skick så att säga”, säger myndighetens chef för förvaltning och verksamhetsstöd Erik Henriksson till Ekot.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA