Foton från brottsutredningar hamnade i amerikansk molntjänst

TULLVERKET2022-03-16
Foton och filmer som anställda på Tullverket tog i tjänsten, och som ingick i brottsutredningar, överfördes från personalens jobbmobiler till en amerikansk molntjänst. Nu har Integritetsskyddsmyndigheten beslutat att Tullverket måste betala en sanktionsavgift för bristande rutiner, skriver tidningen Arbetet.

Det är Integritetsskyddsmyndigheten, Imy, som har avslutat en granskning av en incident där uppgifter från brottsutredningar har överförts från anställdas tjänstemobiler till molntjänsten Google foto, rapporterar tidningen Arbetet.

Det handlar om två medarbetare på Tullverket som hade kopplat sina privata Google foto-konton till sina tjänstemobiler. Det här ledde till att foton och filmer som de anställda tog i jobbet automatiskt laddades upp och lagrades i molntjänsten.

Enligt Imy, som fick en anmälan om incidenten 2019, kan tjänstemännen därmed oavsiktligt ha röjt personuppgifter kopplade till brottsutredningar.

Tullverket har angett att användningen av Google foto inte är tillåten men enligt Imy har myndigheten, som är personuppgiftsansvarig, inte haft de rutiner och tekniska spärrar som krävs. Imy har därför utfärdat en sanktionsavgift på 300 000 kronor mot Tullverket.

Enligt Imy kunde beloppet varit avsevärt högre om det inte hade funnits flera förmildrande omständigheter. Till exempel handlade det om ett fåtal medarbetare och de bilder och filmer som laddades upp har raderats. Tullverket har även vidtagit flera åtgärder för att förhindra att något liknande sker igen.

I ett pressmeddelande skriver Imy att det ska finnas tydliga rutiner och riktlinjer för anställdas användning av tjänstemobiler och att de anställda behöver utbildning och information om hur personuppgifter får behandlas.

”Det bör även finnas tekniska begränsningar för vilka appar som får laddas ner på tjänstemobilerna” skriver juristen Jonas Agnvall, som lett Imys granskning, i pressmeddelandet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.