Myndigheter får baxläxa om EU-bidrag

EU2013-02-06

Det finns stora brister i svenska myndigheters sätt att hantera EU-bidrag. Det konstaterar Ekonomistyrningsverket, ESV, efter en omfattande granskning.

Sverige får cirka 13 miljarder kronor i bidrag från EU varje år. ESV har kontrollerat hur drygt 3 av de 13 miljarderna har hanterats. Enligt granskningen har 190 miljoner kronor sannolikt redovisats på felaktiga grunder. Det har lett till att cirka 80 miljoner kronor från EU och 110 miljoner från svenska medfinansiärer utbetalats felaktigt, enligt ESV.

ESV har i uppdrag att revidera hur de EU-medel som betalas ut till Sverige används. I granskningen för 2012 noterar ESV att flera av de myndigheter som kontrollerar och sköter utbetalningarna behöver förbättra sin handläggning inom vissa områden. Inom andra delar visar granskningen att hanteringen av EU-medlen sker på ett betryggande sätt.

EU-kommissionen accepterar en felprocent på högst två procent. ESVs granskning visar att flera av de svenska myndigheterna har en oacceptabel felprocent.

För de åtta programmen inom regionalfonden uppgår det beräknade felet till 3,46 procent. De felaktigt redovisade utgifterna uppgår till 144 miljoner kronor. För dessa svarar EU-stödet för knappt hälften. För programmet inom fiskerifonden bedömer ESV att felet uppgår till 3,13 procent, vilket motsvarar felaktigt redovisade utgifter på 4 miljoner kronor.

Inom socialfonden har hanteringen fungerat väl och ESV bedömer felen som låga, då de ligger under två procent. I redovisade utgifter uppgår felen till 34 miljoner kronor, varav EU står för hälften.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA