Bild: Mostphotos.

Myndigheter tar fram egna riktlinjer

CORONA2020-03-12
Flera myndigheter tar fram egna riktlinjer kring det nya coronaviruset för sina anställda, i stället för att följa råden från Folkhälsomyndigheten, rapporterar Ekot.

I veckan kunde Ekot rapportera att flera stora myndigheter inte följer Folkhälsomyndighetens råd om att symtomfria medarbetare som kommer hem från riskområden kan arbeta på som vanligt.

Till exempel har Arbetsförmedlingen, Skatteverket, Migrationsverket och Pensionsmyndigheten egna riktlinjer om att anställda som rest i drabbade områden ska arbeta hemifrån i 14 dagar.

"Vi såg behovet av att minimera risken att vi får fler smittade på jobbet, att det fanns en oro som vi också ville bemöta. Och det handlar om att vår verksamhet går nu in i den mest intensiva perioden", säger Skatteverkets HR-direktör Daniela Eriksson, i en intervju med Ekot.

Beslutet handlar enligt Henrik Engström på Pensionsmyndigheten inte om att man tvivlar på Folkhälsomyndighetens bedömningar.

"Vi litar absolut på dem, men det här är ytterligare ett perspektiv. Vi har också väldigt bra praktiska förutsättningar för att jobba hemifrån och då känns det som en ganska enkel åtgärd att be de medarbetare som befunnit sig i de här utpekade riskområdena att jobba hemifrån", säger Henrik Engström till Ekot.

Förra veckan kunde Publikt berätta om hur flera statliga arbetsgivare agerar för att lugna medarbetare och förhindra spridningen av coronaviruset. Erik Hägglund, ordförande för STs sektion inom Swedavia på Landvetter flygplats, berättade då att verksamheten pågått som vanligt, trots att viruset skapat oro och vaksamhet bland många anställda.

"Det finns absolut en del oro och osäkerhet, och det pratas en hel del vid fikaborden. Emellanåt kommer det passagerare med lite oklara symtom. Vi har en del medlemmar på vår brandstation som är sjukutbildade som är väldigt osäkra på hur de ska agera när det kommer samtal och tycker det känns olustigt. Flygplatsen informerar på intranätet, men gör inga egna bedömningar av situationen utan följer i stället myndigheternas rekommendationer.".

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.