Kriminalvården stoppar besök och permissioner

CORONA2020-03-13
Kriminalvården stoppar besök till intagna i häkten och anstalter med anledning av coronaviruset. Bara försvarare, åklagare och polis får göra besök. Samtidigt stoppas redan beslutade permissioner. Det har lett till upplopp på anstalten Skenäs.

Kriminalvården inför tillfälliga begränsningar vid anstalt och häkte med anledning av coronaviruset covid -19. Beslutet gäller enligt ett pressmeddelande med omedelbar verkan.

För att förhindra smittspridning inom häkten och anstalter begränsas besök till intagna i anstalt och häkte kraftigt. Det gäller också intagnas permissioner.

Personer som utför uppdrag åt Kriminalvården, till exempel präster, utbildare vid arbetsmarknadsutbildningar och hantverkare omfattas inte av besöksstoppet.

”Vi gör detta både av omsorg för vår egen personal och för våra klienter. En smittspridning inne på våra anstalter och häkten skulle kunna leda till hög sjukfrånvaro hos medarbetare och därmed stora svårigheter att lösa säkerhets- och omvårdnadsuppdraget på anstalt och häkte med smitta”, konstaterar Lennart Palmgren, direktör för anstalt, häkte och frivård, i pressmeddelandet.

Beslutet har lett till konflikter vid vissa anstalter. I går kväll startade ett tjugotal intagna på Skenäsanstalten utanför Norrköping ett upplopp och polisens och Kriminalvårdens insatsstyrka kallades in, rapporterar SVT. I samband med upploppet rymde tre intagna.

Även från Kriminalvårdens anstalt Asptuna i Botkyrka rapporterades under torsdagen om protester och oroligheter bland de intagna med anledning av stoppade besök och indragna permissioner.

”Det är upplopp och förstärkningar har skickats från anstalten Hall”, rapporterade en källa till Expressen under dagen.

Men enligt anstaltsledningen var uppgifterna överdrivna:

”Det har inte varit någon vidare tumult. Av 90 intagna är det 5-6 stycken som visat sitt missnöje. Jag har varit med i över 20 år och det här var väldigt lugnt”, sade anstaltschefen Mohamed Gulied till SVT.

Enligt Mohamed Gulied känner många bland de intagna att det är tryggt att Kriminalvården följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer, även om det tillfälligt påverkar möjligheterna till besök av anhöriga:

”Vi jobbar med bemötande och dialog, och i morgon kommer vi ha tolkar på plats så att de som inte behärskar svenska också får rätt information”, sade han till SVT på torsdagskvällen.

Kriminalvårdens restriktioner med anledning av Covid-19

  • intagna i anstalt och häkte endast får ta emot besök av försvarare, åklagare och polisanställda. Inga andra besök får genomföras.
  • redan beviljade permissioner som inte är absolut nödvändiga får inte genomföras och att inga nya permissioner som inte är absolut nödvändiga får beviljas.
  • egna inställelser i anstalt ska skjutas upp med två veckor i taget till dess att myndigheten beslutar något annat.

 

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.