Kriminalvården JO-anmäld för besöksförbud

CORONA2020-05-28
En grupp intagna vid Tygelsjöanstalten i Skåne har anmält Kriminalvården till Justitieombudsmannen, JO, uppger SVT. Enligt anmälan strider besöksförbudet mot barnkonventionen.

Den 12 mars införde Kriminalvården besöksförbud på alla institutioner, för att förhindra att smitta kommer in på anstalterna. Då strejkade ett 50-tal intagna på Tygelsjöanstalten utanför Malmö i protest mot smittskyddsåtgärderna, och flera brandlarm utlöstes, enligt SVT. Nu har ett antal av de intagna skrivit en gemensam anmälan till JO.

”En viktig fråga är om besöks- och permissionsförbudet har haft önskad effekt eller om det bara är ett spel för galleriet. Vi anser att det är ett solklart spel för galleriet, då vi blir föga skyddade av besöks- och permissionsförbudet eftersom vi ständigt utsätts för smittokällor”, skriver de i sin anmälan.

Enligt SVT hänvisar de intagna till FNs barnkonvention. En intagen som intervjuats av SVT säger att de berövats möjligheten att träffa sina familjer, och framför allt sina barn.

Sedan början av maj har Kriminalvården börjat tillhandahålla surfplattor för att ge intagna vid häkten och anstalter möjlighet att kommunicera med sina barn.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.