Bild: Mostphotos.

Myndigheternas miljöarbete ska stärkas

STATSFÖRVALTNING2020-02-14
Regeringen har gett Naturvårdsverket i uppdrag att se över och ge förslag på förändringar i miljöledningsförordningen. Syftet är att stärka de statliga myndigheternas miljöarbete.

I ett pressmeddelande konstaterar regeringen att de statliga myndigheterna har en viktig roll i arbetet för att nå Sveriges miljömål och genomförandet av miljödimensionen i Agenda 2030.

”Staten ska gå före i klimatarbetet. Genom att vara ett gott föredöme kan vi visa vägen framåt för andra”, kommenterar miljö- och klimatminister Isabella Lövin, MP, regeringens ambitioner i pressmeddelandet.

Enligt pressmeddelandet har flera myndigheter redan förbättrat sitt systematiska miljöarbete. Men samtidigt visar Naturvårdsverkets senaste redovisning av myndig­heternas miljöledningsredovisningar att såväl myndigheternas samlade koldioxidutsläpp från tjänste­resor och transporter som den totala energianvändningen under de senaste två åren har ökat något. Andelen av upphandlingsvärdet där myndigheterna ställer miljökrav har dessutom minskat.

I den översyn som nu ska göras ingår att Naturvårdsverket granskar de statliga myndigheternas redovisningskrav, både för direkt och indirekt miljöpåverkan. Uppdraget ska redovisas senast 30 september 2020.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.