»Någon måste se till helheten vid lönesättande samtal«

NYHET2004-12-16

STs ordförande Annette Carnhede varnar för att använda avtalets nya modell i löneförhandlingar, lönesättande samtal. »Den ger ingen trygghet för den enskilde medlemmen.«

Enligt avtalets paragraf om »lönesättande samtal« kan den anställde förhandla med chefen om lönen, och överenskommelsen blir sedan automatiskt kollektivavtalsreglerad. Genom det kan löner sättas utan att facket har något inflytande över vare sig enskilda löner eller helheten.

Modellen ska bara användas om de lokala parterna enats om det. Under förhandlingarna accepterade ST den som del i en kompromiss, men STs ordförande Annette Carnhede rekommenderar den inte.

–Vi har ingenting emot att ha lönesättande samtal efter att parterna kommit överens om lönestruktur och lönekriterier, men resultaten av de enskilda samtalen måste samlas ihop efteråt. Någon måste se helheten, att det inte blir obalanser, ojämlikheter beroende på kön och så vidare.

–Och medlemmen har ingen chans att se hur andra lyckas förhandla och bedöma hur kriterierna tillämpats på en själv jämfört med andra, tillägger Annette Carnhede.

Modellen kan bara fungera i den bästa av världar, anser hon, till exempel på en liten arbetsplats där man under flera år diskuterat och tillämpat lönekriterier. Sådana finns knappast ännu.

Däremot är Annette Carnhede positiv till så kallade lönesättningssamtal, där den enskildes förhandlingar med chefen avslutas med ett kollektivavtal som det lokala facket skriver på. Det ger individen inflytande, samtidigt som facket har en fortsatt viktig, om än annorlunda, roll.

–De som prövat det tycker att de aldrig haft så mycket stöd från facket som nu, säger hon. Fackets uppgift blir att stödja medlemmen och att göra analyser och uppföljningar.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA