Nedskärningar på museer

MUSEER2009-06-18

Både Tekniska museet och Naturhistoriska riksmuseet aviserar nedskärningar. Tekniska museet inleder sina besparingar omgående.

Tekniska museet måste spara 5,5 miljoner kronor. Anledningen uppges dels vara ett avtal som löper ut med TeliaSonera och Ericsson, som stött förvaltningen av de telehistoriska samlingarna, dels att avkastningen på Tekniska museets fonderade medel minskat på grund av den ekonomiska krisen.

Tolv tjänster berörs av besparingarna. Personalminskningen kan delvis lösas genom naturlig avgång och genom att vakanta tjänster inte återbesätts, men sju personer måste sägas upp, enligt museet.

Anders Lindeberg-Lindvet, ST-ordförande på Tekniska museet, tycker att det är en mycket tråkig situation. Men han är ändå nöjd med processen och det stöd de fått av en arbetstagarkonsult. Han berättar också att personalorganisationerna funderar kring en tjänstledighetslösning som använts inom branschen, bland annat av länsmuseerna på Gotland och i Gävleborg. Den går ut på att om tilllräckligt många kan tänka sig gå ned i tjänst men med exempelvis fem procent mer i lön än vad man är tjänstledig så kan man undvika uppsägningar.

– På det sättet kan man finansiera nedskärningarna och slippa uppsägningar, även om vi inser att det självklart finns nackdelar om man blir arbetslös eller sjukskriven, menar Anders Lindeberg-Lindvet, som betonar att en förutsättning skulle vara att det bara gällde för ett år i taget.

Diskussionerna om en sådan lösning är dock på inget sätt färdig. Och det är ingen lösning som ST centralt rekommenderar, enligt EvaLill Tagesson, ombudsman på ST.

Anders Lindeberg-Lindvet berättar också att museet fått svar på sin förfrågan om utökade anslag för den telehistoriska samlingen från kulturministern Lena Adelsohn Liljeroth. Hon tycker att näringslivet ska ta ansvar för sitt kulturarv.

”Mot bakgrund av de summor som stora börsbolag omsätter borde det inte var orimligt att de även tar ansvar för sitt kulturarv till den nivå som det handlar om för de telehistoriska samlingarna”, skriver hon.

När det gäller besparingarna på Naturhistoriska riksmuseet uppger Museichefen Jan-Olov Westerberg till Dagens Nyheter, DN, att flera år av ekonomiska underskott inte längre kan täckas upp av äldre kvarliggande medel. Museichefen säger också till DN att processen inte kommit längre än att man inte kan utesluta personalminskningar.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Kultur Ekonomi ST
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA