Nu läggs förslaget om flygskatt

LUFTFART2006-04-06

I dag kom den proposition om miljöskatt på flyget som tidigare aviserats. Lagrådet har kritiserat förslaget och ST inom Luftfartsverket oroar sig över att dyrare biljetter kan leda till uppsägningar.

Enligt förslaget blir skatten på en enkel resa inom Europa 94 kronor. Resor till destinationer utanför Europa beskattas med 188 kronor.

Skatten ska läggas på alla flygresor med undantag för vissa stödområden i Norrland, Värmland och på Gotland. Ambulans- och räddningsflyg undantas också från miljöskatten.

Lagrådet är kritiskt till den föreslagna miljöskatten. Man saknar beskrivning av eventuella miljöfördelar och en beskrivning av hur andra transportslag kan komma att påverkas.

ST inom Luftfartsverket och ST inom Flygledningen har uttryckt oro för att det höjda biljettpriset kan leda till massuppsägningar.

Någon tidpunkt för när den nya skatten ska införas finns inte utsatt i lagförslaget. Orsaken är att EU-kommissionen ännu inte har gett sitt godkännande.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA