Nu sänks avgiften till a-kassorna

BUDGETEN2008-09-30
Regeringen sänker avgiften till a-kassan och det blir lättare att kvalificera sig för ersättning. Det starkt kritiserade förslaget om obligatoriskt medlemskap i en a-kassa kommer inte att genomföras.

Den 1 januari 2007 genomfördes flera försämringar i a-kassesystemet: avgifterna chockhöjdes, ersättningen sänktes och inträdeskraven skärptes. Sedan dess har omkring en halv miljon människor lämnat a-kassan.

I somras ändrades reglerna igen. Ett nytt sätt att beräkna avgiften gynnade a-kassor med låg arbetslöshet. För STs a-kassa innebar det en sänkning av medlemsavgiften med 129 kronor i månaden, till 188 kronor.

Regeringen föreslår nu att avgiften den 1 juli nästa år sänks med cirka 50 kronor i månaden. Kostnaden för medlemskap i STs a-kassa skulle därmed hamna runt 138 kronor per månad. Före de stora förändringarna 2007 var månadsavgiften 84 kronor.

Motiven för förslaget är dels att regeringen vill »underlätta ny- och återinträde« efter massflykten från kassorna, dels att avgiftsskillnaden ska bli mindre när man går från arbetslöshet till arbete. Arbetslösa betalar endast en grundavgift.

Vidare vill regeringen tillfälligt, under 2009, ändra medlems­villkoren. Nya medlemmar kan då kvalificera sig för ersättning efter sex månaders medlemskap, mot normalt tolv. Kravet att arbeta ett visst antal timmar i veckan för att få gå in i en a-kassa tas också bort 1 juli nästa år.

Regeringen ger samtidigt beskedet att man inte kommer att gå vidare med ett omdiskuterat utredningsförslag om obligatorisk a-kassa. Förslaget anses alltför tekniskt komplicerat.

Frågan om en obligatorisk arbetslöshetsförsäkring ska i stället tas upp i den aviserade parlamentariska socialförsäkringsutredningen.

 

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.