Nu utreds missbruk av fas 3  

ARBETSMARKNAD2013-03-15

Regeringen har tillsatt en utredning mot felaktiga utbetalningar inom främst fas 3, sysselsättningsfasen, i arbetsmarknadspolitiken.

Generaldirektören för Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF, Ann-Marie Qvarfort har utsetts till särskild utredare för att ”kartlägga förekomsten av oegentligheter, överutnyttjande och andra felaktigheter i samband med utbetalning av de ekonomiska ersättningar som lämnas till arbetsgivare och externa leverantörer av tjänster för stöd till personer med svag förankring på arbetsmarknaden samt föreslå åtgärder som syftar till att motverka sådana felaktigheter”, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Utöver att kartlägga vilket missbruk av stöden som faktiskt förekommer och vilka riskerna är för att de utnyttjas felaktigt ska utredaren också analysera om Arbetsförmedlingens rutiner är ändamålsenliga. Utredningen ska vara klar senast 31 mars nästa år.

”För att legitimiteten i våra välfärdssystem ska stärkas är det viktigt att de stöd vi har att tillgå går till rätt personer under rätt omständigheter. Regeringen tillsätter den här utredningen för att kartlägga om och i så fall i vilken omfattning det förekommer felaktigheter i utbetalningarna”, säger arbetsmarknadsminister Hillevi Engström, M, i pressmeddelandet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av E (ej verifierad) fre, 03/15/2013 - 15:31
Jag kan intyga att människor blir totalt utnyttjade: Särskilt anställningsstöd, Nystartjobb, Lönebidrag, alla de här överutnyttjas i dag. Jag anser att skattesubventioner som Särskilt anställningsstöd, och Nystartjobb för långtidsarbetslösa ska ha en maxtid på högst 1 år. I dag överutnyttjas dessa subventioner, eftersom det tar ca 3 veckor för en långtidsarbetslös, fullt frisk, normalbegåvad person att komma in i jobbrutinerna igen och konkurera på lika villkor. Jag har sett exempel på människor som går på Lönebidrag som är fullt arbetsföra, och högpresterande som går på Särskilt anställningsöd, och där dessa blir uppsagda när stöden tar slut. AF borde reagerat för länge sedan!

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA