Ny arbetsgivarbas tror på avtal utan siffror

NY GD2005-11-23

Individuella löner och sifferlösa avtal betecknar Göran Ekström som modernt. Den 1 januari tar han över som gd för Arbetsgivarverket.

Av:  Christina Swahn

Göran Ekström, 59, är vikarierande landshövding i Södermanlands län och var i fjol tf generaldirektör för Tullverket, där han också varit överdirektör. Han har erfarenheter av Arbetsgivarverket som ledamot i styrelsen och har utrett bland annat ramanslagssystemet.

Staten är en bra arbetsgivare och ligger långt fram när det gäller lönebildning anser Göran Ekström.

– Lönesättningen är delegerad ner till verksamhetschef och systemet är flexibelt med individuell lönesättning. Med nuvarande avtal kan medarbetare och chef komma överens om lönen. Men när det har skett anser ST att fack och arbetsgivare ska göra en avstämning och teckna kollektivavtal. Men oenighet råder.

Modernt utan siffror

– De lokala parterna måste bestämma vilket system som man ska välja, anser Göran Ekström.

Avtalen betecknar han som moderna och i det ingår det sifferlösa.

– Det moderna ligger i att lönebildningen knyts till verksamheten och inte bestäms på central nivå.

Att osakliga löneskillnader ska undanröjas är prioriterat. Flexiblare arbetstider tror han blir en fråga i avtalsrörelsen.

Trygghetssystemen för de statligt anställda är i grunden bra, anser Göran Ekström utifrån de neddragningar som skedde i Tullverket under hans tid.

– Flexibiliteten i de åtgärder som Trygghetsstiftelsen kan vidta är väldigt positiv, det är en förutsättning för att de kan vara så duktiga. Men det kan finnas skäl för förändringar.

Vilka förändringar som kan komma i fråga vill han inte gå in på.

Konkurrens om arbetskraft

De kommande åren har betecknats som krävande för staten som arbetsgivare.

– Vi kommer att få vara offensiva för att konkurrera om arbetskraften. Villkoren måste vara attraktiva. I första hand handlar det om löner och arbetstider.

STs förhandlingschef Johan Tengblad hälsar sin nya motpart välkommen.

– Det är bra att han har insikt och förståelse för de speciella förutsättningar som gäller för lönebildning och partssystemet inom staten, säger Johan Tengblad.

Staten har varit Göran Ekströms arbetsgivare i drygt 30 år, han har även varit statssekreterare på civildepartementet och planeringschef på finansdepartementet. Sedan Birgitta Isaksson Pérez lämnat Arbetsgivarverket har Karl Pfeifer varit tillförordnad generaldirektör.

Han har arbetetat inom staten i 30 år. Den 1 januari tar Göran Ekström över som generaldirektör på Arbetsgivarverket.<BR>Foto: Lasse Skog
Han har arbetetat inom staten i 30 år. Den 1 januari tar Göran Ekström över som generaldirektör på Arbetsgivarverket.<BR>Foto: Lasse Skog

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA