Ny behandling av utmattningssjuka visar lovande resultat

ARBETSMILJÖ2021-05-05

Tre år efter att lärare sjukskrivna för utmattning fått behandling i Lärarprojektet syntes fortfarande en god effekt på återgången i arbete. Satsningen, som i framtiden skulle kunna utvidgas till fler yrkesgrupper, innebär också en ekonomisk vinst för samhället, konstaterar Karolinska institutet i en ny rapport.

Det var efter en oroväckande ökning av antalet lärare som sjukskrevs för stress och utmattning som Karolinska institutet påbörjade en studie med målsättningen att hitta en bättre behandlingsform för sjukdomen.

Personerna som valdes ut till studien, som genomfördes under 2016, fick delta i en behandling som bedrevs i internatform, långt bort från hemmet och arbetsplatsen och innehöll schemalagda aktiviteter. Lärarna fick stöd av ett team med olika kompetenser, där bland annat läkare, psykologer och fysioterapeuter ingick. Som en del i behandlingen fick deltagarna även träffa kolleger med liknande problem.

I en uppföljning ett och ett halvt år efter behandlingen kunde forskarna bakom studien se positiva resultat. Gruppen som hade genomgått behandlingen hade 16 procent mindre sjukfrånvaro i jämförelse med en kontrollgrupp.

På uppdrag av Regeringskansliet har nu en ny uppföljning genomförts, tre år efter behandlingen, för att undersöka metodens långsiktighet inför eventuella satsningar på fler yrkesgrupper.

Även efter tre år var sjukskrivningsgraden lägre för gruppen som fått behandlingen. I kontrollgruppen jobbade omkring 72 procent heltid, medan samma siffra för de som fått behandling var 81,5 procent. Procentsatserna motsvarar 30 heltidstjänster i kontrollgruppen och 35 i patientgruppen.

I rapporten konstaterar de ansvariga för projektet att samhällskostnaden för fem personer som är sjukskrivna under ett och ett halvt år ligger på omkring 3,5 miljoner kronor. Då räknas inte kostnader för läkarbesök, rehabilitering eller minskad produktivitet in. Lärarprojektet och behandlingen kostade totalt omkring 2 miljoner kronor eller 45 000 kronor per person och innebar alltså en vinst för samhället på 1,5 miljoner kronor.

De ansvariga för projektet noterar samtidigt att det är svårt att bedöma effekten av behandlingen fullt ut på grund av den hårdare tillämpningen av 180-dagars-regeln. Många i kontrollgruppen hade fortfarande besvär, men hade ändå återgått i arbete på grund av utförsäkring eller försämrad ekonomi.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA