Ny brottsutredning om häktesmordet

KRIMINALVÅRDEN2011-10-06
Två parallella brottsutredningar har nu startats kring dödsmisshandeln av en 24-årig kvinnlig fångvårdare på häktet i Huddinge. ST-avdelningens Per Sunneborn säger att en händelse som denna ”helt enkelt inte får ske”.

I dag beslutade Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål att inleda en förundersökning om brott mot arbetsmiljölagen på häktet. Samtidigt har chefsåklagare Stefan Bergman inlett en förundersökning om tjänstefel.

– Utredningarna får bedrivas parallellt, säger åklagaren Aino Alhem på Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål. Men de tangerar varandra och vi har många gemensamma frågor, så vi kommer att samarbeta kring förhör.

Hon tror att utredningstiden ”får räknas i månader”.

– Men det är självklart önskvärt att utreda så skyndsamt som möjligt. Det är väldigt viktigt med tanke på hur allvarlig misstanken är.

Under torsdagen satt häkteschefen Agneta Kempe i möte med Arbetsmiljöverket, som också ska utreda vad som skett. Dessutom har Kriminalvården satt igång en internutredning, som ska göras av säkerhetschefen Christer Isaksson och Mattias Johansson på Kriminalvårdens regionkontor.

Kriminalvården har i ett pressmeddelande medgett att ett fel begåtts. Den intagne hade följts av två vårdare till en hiss, där han ensam åkte upp  till rastgården. Det var enligt rutinerna, men väl uppe skulle han ha mötts av två kriminalvårdare. Där fanns dock bara den 25-åriga kvinnan. När mannen attackerade henne rusade en kollega till från ett bevakningsrum, men mannen tog då kollegans batong och fortsatte sin dödsmisshandel.

En händelse av detta slag får helt enkelt inte ske, säger ST-avdelningens ordförande Per Sunneborn.

– En ung kvinna har blivit ihjälslagen på jobbet och det är fruktansvärt. Något sådant får inte hända.

Han anser att det vore mycket märkligt om det inte fanns ordentliga rutiner för säkerheten kring den intagne. Det fanns mycket fakta kring honom, påpekar han.

– Det är ju just detta som vi ska vara allra bäst på. Vi måste kunna handskas med alla olika slags personer som vi har hand om.

Det är oklart om den dödade unga kvinnan hade blivit informerad om säkerhetsriskerna. Häkteschefen Agneta Kempe har inte gått att nå för en kommentar, och internutredaren Mattias Johansson har ännu inte fakta på bordet.

– Men det är naturligtvis en fråga som vi ska titta på. Och även hur rutinerna generellt har sett ut och tillämpats. All viktig information om klienterna ska finnas tillgänglig för den personal som jobbar med dem.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.