Ny facklig biståndsorganisation

FACKLIGT2015-05-08
TCO och LO gör gemensam sak med Saco och bildar den gemensamma biståndsorganisationen Union to Union. Den nya organisationen ersätter LO-TCO Biståndsnämnd.

Union to Unions uppdrag blir att stödja och samordna LO, TCO, Saco och deras medlemsförbund i det internationella fackliga utvecklingssamarbetet. Själva arbetssättet, där man via svenska och globala fackliga organisationer stöttar fackföreningar runt om i världen att själva förbättra sina arbetsvillkor och teckna kollektivavtal med arbetsgivarna, blir detsamma.  

”Det känns både roligt och betydelsefullt att alla centralorganisationer kommer samarbeta för att stärka mänskliga rättigheter i arbetslivet globalt och minska fattigdomen runt om i världen, säger TCOs ordförande Eva Nordmark i ett pressmeddelande.

En rapport från Internationella valutafonden visar enligt pressmeddelandet på ett direkt samband mellan starka demokratiska fack och jämnare fördelning av resurser i ett land. Där kan svensk fackföreningsrörelse ha stor betydelse i ett internationellt perspektiv och bidra till att minska klyftorna, skriver Union to Union.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.