Ny generalstrejk i Guinea

GUINEA2007-02-20

Läget är spänt i Guinea sedan militär tagit över makten i landet. Minst hundra människor uppges ha dödats den senaste månaden, undantagstillstånd råder och en ny generalstrejk pågår. Facken kräver presidentens avgång.

Den första generalstrejken i januari avblåstes efter knappt tre veckor då de fackliga organisationerna fick löfte om ekonomiska och sociala reformer, samt att en ny premiärminister med utökade maktbefogenheter skulle utses.

Utnämnde sin närmaste man

Men president Lansana Contes utnämning av en nära allierad har väckt starka protester, med gatudemonstrationer och nya dödsfall som följd. Den 12 februari startade ännu en generalstrejk, denna gång med krav på presidentens avgång. Regeringen svarade med att utlysa undantagstillstånd i hela landet.

Minst hundra personer har nu dödats sedan den första strejken inleddes den 10 januari. Affärer hålls stängda, utegångsförbud råder större delen av dygnet. I huvudstaden Conakry är läget mycket spänt. Rapporter talar om sporadisk skottlossning, arméfordon på gatorna och gäng som plundrar butiker och hotar folk som inte ansluter sig till protesterna. Soldater uppges också begå övergrepp mot civila i skydd av undantagstillståndet.

Oron är stor att det hela ska utvecklas till ett inbördeskrig, vilket skulle kunna spilla över på de svårt krigsdrabbade grannländerna Liberia och Sierra Leone. Svenska UD avråder för närvarande från resor till Guinea på grund av det oroliga säkerhetsläget.

ST verksamt i området

Guinea är ett av de västafrikanska länder där ST bedriver fackligt utvecklingsarbete. Nyligen hölls en gemensam regionkonferens i Togo där svenska ST-representanter deltog, och som avslutades just när oroligheterna på nytt tog fart i Guinea. Fyra guineanska delegater har sedan dess försökt att ta sig hem, men har blivit strandsatta i Elfenbenskusten eftersom alla internationella flygningar till Guinea tills vidare har ställts in.

Under den förra generalstrejken totalförstördes organisationens kontor i Conakry.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Internationellt
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA