Ny modell ska skapa tillit till automatisering

DIGITALISERING2020-12-16
I en gemensam rapport presenterar Myndigheten för digital förvaltning, Digg, och Lantmäteriet en modell för att vinna förtroende för automatisering med ny teknik i det offentliga livet.

Svenskarna har högt förtroende för det offentliga, konstaterar Digg och Lantmäteriet i en gemensam rapport till regeringen. Det är viktigt att bibehålla det förtroendekapitalet när manuell myndighetshandläggning automatiseras.

De två myndigheterna konstaterar att det kan vara svårt att beskriva hur artificiell intelligens, AI, fungerar och leder fram till bedömningar och beslut. De flesta människor har enligt rapporten ändå förtroende för myndigheternas bedömning, service och kompetens, även vid automatiserade beslut. Men om AI och automatiska system leder till avslagsbeslut eller konsekvenser som upplevs som negativa, då krävs det transparens kring teknik, etik, juridik och rättssäkerhet för att bibehålla det höga förtroendet.

Digg och Lantmäteriet har tagit fram en förtroendemodell för automatisering, som bygger på insyn och förståelse. Syftet är att säkerställa tillit och förtroende vid automatisering inom det offentliga. I modellen ingår en redovisning och deklaration av de automatiserade tjänsterna som ska ge en bred och djup bild av hur systemet fungerar och vad åtgärderna bygger på.

Enligt rapporten kan förtroendemodellen vara en viktig del för att bibehålla förtroende och tillit till den svenska offentliga förvaltningen. Modellen har redan provats inom en verksamhet i Lantmäteriet och kan vidareanvändas inom hela den offentliga förvaltningen. Modellen kan också överföras till den europeiska digitaliserade offentliga förvaltningen, skriver de två myndigheterna. I rapporten rekommenderas att Digg får i uppdrag att utveckla, skala upp och etablera modellen i Sverige och EU.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.