Automatisering av förvaltningen ska utredas

DIGITALISERING2019-12-06
Ökad automatisering i förvaltningen och en mer kostnadseffektiv modell för digitalisering av förvaltningsgemensam infrastruktur ska utredas av Myndigheten för digital förvaltning, Digg, Lantmäteriet och Ekonomistyrningsverket, ESV.

Lantmäteriet och Digg får regeringens uppdrag att gemensamt testa ny teknik för automatisering i den offentliga förvaltningen.

”Artificiell intelligens används med goda resultat inom det offentliga. Ett sätt att öka transparensen kan vara blockkedjeteknik, som Digg och Lantmäteriet nu ska testa. En förhoppning är att testresultaten kommer att kunna tillämpas inom hela offentliga sektorn. Det är viktigt att offentlig sektor vågar testa nya idéer och lösningar som kan användas av flera”, kommenterar digitaliseringsminister Anders Ygeman, S, i ett pressmeddelande.

Ett område som är väl lämpat att förbättras med ny teknik är enligt regeringen en automatisering av processer, ärendehantering och beslutsfattande. Kod, tekniska komponenter och annat material ska efter uppdragets slutförande sammanställas för att om möjligt blir tillgängligt för andra aktörer i offentlig förvaltning.

Ekonomistyrningsverket, ESV, får i uppdrag att ta fram en metod för kostnadseffektiv och hållbar utveckling av förvaltningsgemensam digital infrastruktur. ESV ska analysera finansieringsformerna och föreslå hur utvecklingskostnader kan fördelas inom staten. ESV ska också ta fram en modell för hur ansvaret för tjänsterna kan överföras till Digg.

”ESV ska tydliggöra hur kostnader och nyttor bör fördelas. Det kommer underlätta myndighetsgemensamma digitaliseringsprojekt”, förtydligar Anders Ygeman.                   

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.