Ny myndighet ska motverka bidragsbrott

STATSFÖRVALTNING2022-03-04

En ny myndighet, Utbetalningsmyndigheten, ska ansvara för att betala ut förmåner och stöd från välfärdssystemen. Syftet är att förebygga och förhindra felaktiga utbetalningar. En särskild utredare ges nu uppdraget att bilda den nya myndigheten, som ska vara i gång till 2024.

Den nya Utbetalningsmyndigheten kommer att ta över ansvaret för att betala ut förmåner och stöd som sjukpenning, bostadsbidrag och pensioner. Det samlade ansvaret ska göra det lättare att upptäcka och förhindra felaktiga utbetalningar och bidragsbrott.

”När den organiserade brottsligheten utnyttjar våra trygghetssystem riskerar det att urholka förtroendet och legitimiteten för hela vår välfärd. Människor ska kunna lita på att deras skattepengar går till det de är avsedda för, de ska inte hamna i kriminella fickor”, kommenterar finansminister Mikael Damberg, S, beslutet i ett pressmeddelande.

Det är Försäkringskassans rättschef Mikael Westberg som fått uppdraget att bilda den nya myndigheten, som ska vara lokaliserad i Södertälje. Målet är att verksamheten ska komma i gång 1 januari 2024.

”Att bilda Utbetalningsmyndigheten är ett stort och spännande uppdrag. Jag ser mycket fram emot arbetet, inte minst att bygga upp ett nära samarbete med andra berörda myndigheter”, framhåller Mikael Westberg i pressmeddelandet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA