Ny myndighet ska verka för jämställdhet

JÄMSTÄLLDHET2016-09-15

Regeringen vill inrätta en jämställdhetsmyndighet för att för att få ett större och mer långsiktigt genomslag för jämställdhetspolitiken. Förslaget kommer i budgetpropositionen.

”Regeringens feministiska politik ska göra tydligt avtryck och skillnad i människors liv. Flera utredningar har kommit fram till att jämställdhetspolitikens organisation är splittrad och otillräcklig”, förklarar jämställdhetsminister Åsa Regnér, S, i ett pressmeddelande.

Riksrevisionen granskade jämställdhetspolitiken 2007–2014, och drog slutsatsen att många satsningar är kortsiktiga och riskerar att rinna ut i sanden när pengarna tar slut. Av de 2,7 miljarder kronor som anslogs var det också 600 miljoner kronor som inte användes.

Förslaget om en särskild myndighet för jämställdhet lanserades av regeringens utredare Cecilia Schelin Seidegård förra året. Utredningen hade tillsatts av den tidigare, borgerliga regeringen, dock utan uttryckliga direktiv om att föreslå en samlande myndighet på området.

Den nuvarande regeringens uppfattning är att det behövs en permanent struktur på nationell nivå för att säkra att jämställdhetspolitiska prioriteringar får genomslag i styrningen av myndigheter och verksamheter. Närmast ska en organisationskommitté bedöma hur organisation och ansvar ska se ut för den nya myndigheten, som är tänkt att vara i gång i början av 2018.

Under hösten ska regeringen också presentera en ny nationell strategi för åtgärder mot mäns våld mot kvinnor. Satsningen under åren 2017–2020 omfattar drygt 900 miljoner kronor, och ett prioriterat område ska vara våldsförebyggande insatser.

Regeringens huvudstrategi för jämställdhetspolitiken är jämställdhetsintegrering. Det innebär att ett jämställdhetsperspektiv ska finnas med i allt beslutsfattande och i alla politikområden.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Jämställdhet
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA