”Myndighet nödvändig för jämställdhet”

JÄMSTÄLLDHET2015-10-07

Att inrätta en särskild expertmyndighet är nödvändigt för att få ökad jämställdhet, enligt den statliga jämställdhetsutredningen som överlämnades till regeringen i dag, onsdag. De befintliga myndigheterna fungerar uppenbarligen inte, anser utredningens ordförande Cecilia Schelin Seidegård.

En liten sammanhållen jämställdhetsmyndighet ska ge jämställdhetspolitiken stadga och långsiktighet. Myndigheten ska ge såväl myndigheter, kommuner och landsting som regeringen bättre möjligheter att verka för jämställdhet mellan kvinnor och män, anser regeringens utredare Cecilia Schelin Seidegård, landshövding på Gotland:

– En ny jämställdhetsmyndighet ska analysera utvecklingen och ta fram nya förslag. Den ska genomföra och samordna insatser på områden som berör flera aktörer, och ge stöd till andra myndigheter, kommuner och landsting. De befintliga myndigheterna fungerar uppenbarligen inte. Den enda vägen att öka hastigheten att uppnå jämställdhet är att inrätta en myndighet, sade hon i samband med den presskonferens då utredningen överlämnades.

Under åren 2007-2014 har staten genomfört en omfattande satsning på jämställdhet. Av anslagna 2,7 miljarder kronor har 2,1 miljarder använts till olika insatser och projekt. 70 myndigheter har genomfört cirka 200 olika projekt, förklarade Cecilia Schelin Seidegård.

– I den statliga förvaltningen har vi sett en mycket stor förändring. Numera är 42 procent av myndighetscheferna kvinnor och vi är i majoritet bland landshövdingarna. Men på andra ledande och centrala positioner är det fortfarande en manlig dominans, konstaterade hon.

På en övergripande samhällsnivå kan inga dokumenterade effekter redovisas av miljardsatsningen. Kvinnors genomsnittslön är 87 procent av männens, 75 procent av föräldrapenning och vård av barn tas ut av kvinnor, kvinnor tar fortfarande större delen av ansvaret för arbete i hemmet och deltidsarbete är vanligare bland kvinnor.

– Det går lite framåt, det går lite bakåt, och ibland står det still. Jag vill inte säga att det misslyckats. Det finns många områden där satsningen gett effekt och orsakat förändringar. Men det är otydligt vilka effekterna har varit, sade Cecilia Schelin Seidegård.

Jämställdhetsminister Åsa Regnér, S, pekade på det arbete kring jämställdhet som pågår i både EU och FN och vikten av att jämställdhetsarbetet går i takt:

– Jämställdhetspolitiken är en angelägenhet för alla och inte en present till kvinnor. Det måste finnas en koppling mellan den nationella, den europeiska och den globala nivån.

Åsa Regnér sade att hon tar väldigt allvarligt på att utredningen tillsammans med en tidigare rapport från Riksrevisionen innebär att det nu finns minst två tunga underlag som talar om vikten av tydligare styrning.

– Jag kommer att lyssna noga på remissinstanserna, sade hon.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA